Архів новин

17.09.2017
Використовуючи дані з космічного апарату NASA Lunar Reconnaissance Orbiter (LRO), вчені ідентифікували яскраві області поверхні всередині кратерів біля південного полюса Місяця, які є досить холодними для існування в них мерзлоти. Аналіз температур поверхні за допомогою Diviner LRO та виміряної за допомогою інструмента Lunar Orbiter Laser Altimeter кількості відбитого місячною поверхнею світла вказує на присутність льоду у яскравих ділянках місячного ґрунту.
17.09.2017
Газовий гігант масою до 50 мас Юпітера, оточений кільцем з пилу, ймовірно, обертається навколо зірки PDS 110, віддаленої від Землі більш ніж на 1000 світлових років, припускають вчені з Уорікського університету, Великобританія. Х’ю Озборн виявив що інтенсивність світла від цієї зірки періодично падає через проходження перед нею великого об’єкта, припустивши що це може бути екзопланета. Проаналізувавши дані за 15 років з обсерваторій Wide Angle Search for Planets (WASP) і Kilodegree Extremely Little Telescope (KELT), Озборн і його колеги з Гарвардського університету, США, та інших наукових організацій виявили що кожні 2,5 роки кількість світла від PDS 110 на 2-3 тижні зменшується на 30%. Оскільки під час цих затемнень падіння кількості світла від зірки були досить різкими, вчені припускають наявність у цієї екзопланети системи кілець, значно більшої ніж у Сатурна.
17.09.2017
Вчені з Техаського університету знайшли новий доказ існування горизонту подій навколо чорної діри, показавши що після перетину горизонту подій надмасивної чорної діри матерія зникає з нашого Всесвіту. В протилежному випадку вона б зіткнулася з твердою поверхнею, а зірка-донор вибухнула б, оточивши своєю речовиною чорну діру, що можна було б спостерігати за допомогою телескопів протягом кількох років. Проте астрономічні спостереження з телескопів Pan-STARRS на Гаваях продемонстрували відсутність подібних явищ. В той же час дослідники допускають що світло від спалаху поблизу надважкої чорної діри може виявитися невидимим для цих телескопів через явище гравітаційного червоного зсуву — в міру віддалення електромагнітних хвиль від масивного тіла їх частота зміщується в інфрачервону область спектра.
17.09.2017
Дані, отримані станцією Cassini, свідчать що в далекому минулому крижаний супутник Сатурна Енцелад перевернувся. Американські вчені виявили що сучасна вісь обертання Енцелада нахилена від давньої на 55°. Ймовірною причиною цього називають зіткнення великого астероїда з супутником в районі екватора, що призвело до його зміщення в бік сучасного південного полюса і на мільйон років дестабілізувало обертання небесного тіла. Це пояснює наявність розломів з активним кріовулканізмом в районі південного полюса супутника, в той час як на північному полюсі подібні геологічні особливості відсутні.
17.09.2017
Американські вчені довели що придатні для життя умови на Марсі зберігалися навіть після зникнення рідкої води з поверхні планети. Вимірювання, проведені науковими інструментами Curiosity, показали високу концентрацію діоксиду кремнію в тріщинах на дні кратера Гейла. Вчені вважають що відкладення потрапили на поверхню з надр планети разом з ґрунтовими водами. Наявність ґрунтових вод означає що рідка вода на Марсі існувала значно довше ніж вважалося раніше, а життя могло зберегтися поблизу джерел ґрунтових вод і в надрах планети навіть після висихання приповерхневих озер.
17.09.2017
Астрономи з Іспанії, Швейцарії та Італії виявили суперземлю масою 2,8 маси Землі в зоні населеності материнської зірки GJ 625 спектрального типу M2, що приблизно втричі легша і менша за Сонце та розташована за 21 світловий рік від нас. Період обертання екзопланети навколо віддаленої від неї на 0,08 а. о. зірки складає 14,6 діб. Середня температура поверхні планети оцінюється в 350 °K.
17.09.2017
Японські та французькі вчені припустили що кільця та великі супутники Сатурна могли виникати і знищуватися до 20-30 разів за всю історію існування планети. Для цього астрономи в рамках гравітаційної задачі N тіл змоделювали еволюцію попередників Реї і Діони, виявивши що за наявності на орбіті Сатурна уламків діаметром більше 100 м вони могли б сформувати один великий супутник за кілька десятиліть. За наявності більш дрібних уламків на орбіті планети сформувалося б 2-3 великих супутника. Проте ці висновки суперечать іншим дослідженням, за якими Тефія і Діона залишалися незмінними протягом останніх 4 млрд років. Також є робота, згідно з якою вік Тефії, Діони і Реї не перевищує 100 млн років.
17.09.2017
У NASA заявили про намір у серпні 2018 року запустити зонд, який зануриться в атмосферу Сонця. Метою місії Solar Probe Plus буде збір даних про сонячну активність, що, ймовірно, допоможе передбачати спалахи і магнітні бурі які виникають на Землі. Після запуску зонд на протязі 7 років буде коригувати свою траєкторію, використовуючи гравітаційне поле Венери, поруч з якою пройде 7 разів, а потім на швидкості 700 000 км/год наблизиться до Сонця на мінімальну відстань у 6,2 млн км. Апарат має витримати температуру 1400 °C завдяки теплозахисному екрану із композитного матеріалу з вуглецевим волокном товщиною 11,5 см. Також зонд буде обладнаний системою циркуляції води для зменшення впливу сонячного випромінювання на прилади. Цей апарат буде першим названим на честь ще живої людини — астрофізика Юджина Паркера, що створив термін „сонячний вітер” і досліджує фізику плазми.
13.09.2017
До 60-річчя запуску першого супутника Землі, у створенні якого брали участь українські вчені та конструктори на чолі з Сергієм Павловичем Корольовим, Національний Банк України 29 серпня 2017 року випустив монету з нейзильберу номіналом ₴ 5. На аверсі монети розміщено корольове стилізоване зображення планети Земля, на реверсі — стилізоване зображення супутника. Роздрібна ціна монети — ₴ 43, тираж — 50 000.
06.09.2017
Зірка N6946-BH1 в спіральній галактиці NGC 6946, за якою американські астрономи спостерігали протягом декількох років, раптово зникла. Точна причина цього явища невідома, найімовірнішою гіпотезою є гравітаційний колапс, через який зірка перетворилася в чорну діру. Раніше вчені вважали що зірка N6946-BH1, яка віддалена від нас на 22 млн світлових років і була в 25 разів важча за Сонце, вибухне як наднова. У 2007 році на зірці відбувся яскравий спалах, що зазвичай є ознакою її швидкого вибуху як наднової. У 2009 році був зафіксований менш яскравий спалах, після чого випромінювання світила почало зменшуватися. Проте у 2015 році астрономи на місці N6946-BH1 виявили лише джерело інфрачервоного випромінювання, ймовірно виробленого матерією що падає на чорну діру.
06.09.2017
У травні компанія Rocket Lab провела перший запуск ракети Electron зі стартового майданчика на півострові Махая, що знаходиться на Північному острові у Новій Зеландії, проте носію не вдалося вивести корисний вантаж на розраховану орбіту. Особливістю надлегкого носія Electron є двигун, створений на 3D-принтері. Будівництво космодрому для запуску Electron було завершено в грудні 2016 року, він вважається першим в світі повністю приватним космодромом.
06.09.2017
За допомогою гравітаційного мікролінзування міжнародна група астрономів під керівництвом Чонхо Хана з Національного університету Чонбук, Південна Корея, виявила на відстані 14 670 світлових років від Землі подвійну зірку, що складається з двох коричневих карликів. Маса одного коричневого карлика становить 0,05 маси Сонця, іншого — 0,01, а відстань між ними оцінюється в 0,33 а. о. Ця система є третьою подвійною зіркою, що складається з коричневих карликів, яка була виявлена за цим методом.
06.09.2017
Після перших за два десятиліття спостережень за допомогою телескопа Very Large Array галактики Лебідь A, віддаленої на 800 млн світлових років від Землі, вчені виявили новий яскравий об’єкт, що знаходиться на відстані 1500 світлових років від центру галактики. На думку вчених, цей об’єкт є вибухом наднової рідкісного типу або, найімовірніше, викидом з боку другої надмасивної чорної діри, що обертається в тісній близькості з центральною надмасивною чорною дірою цієї галактики. До цього останні спостереження за галактикою Лебідь A проводились у 1996 році, коли відкритого вченими об’єкта на знімках іще не було.
06.09.2017
Причиною падіння зонда Schiaparelli була помилка бортового комп’ютера, що викликало передчасне припинення програм спуску. До такого висновку прийшли фахівці Європейського космічного агенства, що проводили незалежне розслідування. Зонд в рамках московитсько-європейської місії „ЕкзоМарс 2016”, запущеної 14 березня 2016 року, повинен був сісти 19 жовтня 2016 року на поверхню Марса в районі плато Меридіана, проте сигнал від модуля зник в момент спуску. Зонд призначався для відпрацювання технологій входу в атмосферу, спуску, посадки і проведення досліджень на поверхні.
06.09.2017
Німецькі та чеські астрономи припустили що причиною спостережуваного „надсвітлового” руху у викидах від матерії навколо чорної діри в галактиці M87 є переміщення основи викиду, через що матерія рухалась по криволінійній траєкторії. На думку вчених, за подібні процеси відповідає сильне магнітне поле в околицях чорної діри. Відповідно до другого постулату спеціальної теорії відносності, світло в вакуумі поширюється з граничною швидкістю руху.
06.09.2017
Міжнародна команда астрономів під керівництвом вчених з Вашингтонського університету, США, проаналізувала дані спостережень з телескопа Kepler щодо зовнішньої планети в системі TRAPPIST-1. Вони підтвердили що планета TRAPPIST-1h з орбітальним періодом 18,77 доби пов’язана орбітальними резонансами з іншими планетами системи, а температура на її поверхні дуже низька — лише 173 °K.
06.09.2017
Міжнародний колектив астрономів виявив в центрі Чумацького Шляху ізотоп титана-44, що утворюється внаслідок вибухів наднових першого типу. Вони виникають при злитті двох різних білих карликів, один з яких майже повністю складається з гелію, а другий — з вуглецю і кисню. Такі вибухи, як показують спостереження, відбуваються приблизно раз в 500 років. Вчені відмічають що кількість і частота розпаду титану-44 відмінно вписується в дані щодо вмісту антиматерії в центрі Чумацького Шляху.
06.09.2017
Група вчених з університету Яманаші в Японії змогли виростити мишей, використовуючи для розмноження сперму що близько року зберігалася на МКС в замороженому стані. Раніше подібні досліди на ссавцях не проводилися і вчені досліджували можливість розмноження на МКС комах, риб, морських їжаків та інших тварин. Фахівці використовували заморожений генетичний матеріал для запліднення яйцеклітин, потім імплантували їх в утроби сурогатних матерів і стежили за життєздатністю потомства. Також вони порівнювали структуру ДНК гризунів, які були народжені в космосі і на Землі, з’ясувавши що тривале перебування в космосі не повинно сильно завадити продовженню роду.
06.09.2017
Американські вчені припустили існування нового типу планетних об’єктів — сінестії. Змоделювавши еволюцію розігрітого сфероїда постійної щільності, експерти з’ясували що небесне тіло перетворюється в сінестію коли його кутова швидкість обертання на екваторі перевищує орбітальну швидкість. Найчастіше сінестія виникає внаслідок зіткнення двох небесних тіл, що швидко обертаються, при цьому виникає об’єкт, схожий на еритроцит або пончик. З часом з сінестії утворюються планета і супутники. Вчені вважають що система ЗемляМісяць в далекому минулому могла протягом близько 100 років бути сінестією.
01.09.2017
Британські, чилійські, іспанські та американські астрономи припустили що розташована на відстані 3 млрд світлових років від Сонця реліктова холодна пляма в сузір’ї Ерідана представляє собою артефакт зіткнення нашого Всесвіту з іншим. Проаналізувавши дані приблизно про 3000 галактик в районі реліктової холодної плями вчені спростували гіпотезу, згідно з якою реліктова холодна пляма є супервойдом — гігантським порожнім простором без галактик і скупчень між галактичними нитками. Температура регіону, що в поперечному розрізі досягає 1,8 млрд світлових років, на 0,00015 °C нижча за середню температуру реліктового теплового випромінювання, яка становить -270,43 °C.
< >
Час генерації сторінки:
0,30525 с.