Архів новин

22.05.2017
Компанія Boeing представила концептуальний проект транспортних систем для доставки людей на Місяць та Марс. Зібрана на орбіті навколо Місяця система Deep Space Gateway за чотири пуски надважкої ракети дозволить створити плацдарм для подальшого освоєння космосу. До складу системи може увійти корабель Deep Space Transport, призначений для відправки людини на Марс. Deep Space Gateway та Deep Space Transport планується забезпечити сонячними електричними двигунами, що поєднують в собі можливості іонної силової установки і сонячних батарей.
22.05.2017
SpaceX успішно провела повторні запуск і посадку вже використаної одного разу ракети, вивівши на високу орбіту супутник зв’язку компанії SES зі штаб-квартирою в Люксембурзі. Представники компанії SpaceX заявляють що повторне використання частин ракет-носіїв дозволить приблизно на 30% скоротити вартість запусків, яка для Falcon 9 наразі становить $ 61 млн.
22.05.2017
Астрономи національного Австралійського університету під керівництвом Бреда Такера виявили чотири об’єкти на околицях Сонячної системи, серед яких може виявитися Планета X. Вчені вже планують дослідження цих об’єктів за допомогою телескопа в Сайдинг-Спрінг та інших обсерваторій Землі. За даними дослідників, нова планета розміром з Нептун не в змозі перебувати в 90% точок неба південної півкулі Землі та віддалена від Сонця на 350 а. о. Періодичність руху планети навколо Сонця вчені оцінюють в 15 000 років.
22.05.2017
Угорські та американські вчені виключають наявність темної енергії для пояснення розширення Всесвіту. Дослідники вважають що стандартні моделі Всесвіту не враховують його мінливу структуру, однак після включення в розрахунки цього мінливого фактора необхідність введення уявлення про темну енергію відпадає. Стандартні ж моделі передбачають що Всесвіт на 68% складається з темної енергії, на 27% — з темної матерії і лише на 5% з видимої речовини.
22.05.2017
Астрономи з Йєлла виявили в розташованій на відстані 3000 світлових років від Землі системі зірки Kepler-150 екзопланету розміром з Нептун. Планету Kepler-150 f з широкою орбітою навколо батьківської зірки та періодом обертання 637 діб вчені не помічали протягом декількох років. Інші планети — b, c, d та e, орбіти яких значно вужчі, були виявлені за допомогою місії Kepler кілька років тому.
07.05.2017
Масштабні планетарні хвилі, подібні хвилям Россбі високо в атмосфері Землі, що впливають на погоду, також можуть існувати і на Сонці. Вчені на чолі з Скоттом Макінтошем із Національного центру досліджень атмосфери США припускають що відкриті на Сонці хвилі можуть бути тісно пов’язаними з активністю світила, включаючи формування сонячних плям, активних областей і виверження сонячних спалахів. Відкриття сонячних хвиль було зроблене в результаті аналізу архівних даних з космічних апаратів Solar Dynamics Observatory і Solar Terrestrial Relations Observatory, які одночасно спостерігали всю поверхню Сонця в період з 2011 по 2014 роки.
07.05.2017
Міжнародна команда астрономів ідентифікувала коричневий карлик SDSS J0104+1535, що знаходиться у сузір’ї Риб на відстані 750 світлових років від нас в складі гало Чумацького Шляху, як тіло з найбільшою масою серед відомих об’єктів цього класу, а газ у його складі містить 99,99% долю водню і гелію, тобто цей коричневий карлик за складом у 250 разів „чистіший” за Сонце. Вчені оцінюють вік карлика у 10 млрд років, а масу — в 90 мас Юпітера.
07.05.2017
Геофізик Стівен Мейерс з університету Вісконсина в Мадісоні, США, припустив що Земля та Марс з невеликою вірогідністю можуть зіткнутися в найближчі кілька мільярдів років. Мейерс і його колеги припустили що Сонячна система є хаотичною системою, поведінка якої чутлива до зміни початкових умов: навіть невеликі зміни кеплерових елементів орбіти через великий проміжок часу можуть спровокувати значні зміни в динаміці всієї системи. Вчені за допомогою геологічних даних змогли виявити сліди хаотичних процесів у Сонячній системі та відстежити зміни світлового потоку, що падає на планету. Коливання енергії, викликані зміною елементів орбіти планети, призводять до кліматичних зрушень. Вченим було відомо що останні 50 млн років орбіта Землі трохи змінювала свою форму з періодичністю 2,4 млн років, що впливало і на клімат, однак датування знайдених у Колорадо зразків показало що близько 85 млн років тому періодичність змін становила 1,2 млн років. Подвоєння періодичності кліматичних змін вчені пов’язали із взаємодією Землі і Марса.
07.05.2017
Американські геофізики показали що супутники Марса швидше за все формуються з кільцевих систем, які через деякий час руйнуються. Відомо що Фобос приблизно через 70 млн років настільки близько підійде до планети що буде зруйнований приливними силами. Комп’ютерне моделювання показало що близько 80% матерії Фобоса впаде на поверхню Марса, а з решти 20% сформується кільце навколо планети, з якого згодом утворяться нові супутники. Вчені вважають що подібні процеси неодноразово відбувалися в історії Марса та спричинили формування Фобоса і Деймоса.
06.05.2017
Теорія гравітації Ейнштейна може бути переглянута, оскільки дослідники з Сент-Ендрюського університету в Шотландії виявили гігантське кільце діаметром близько 10 млн світлових років з невеликих галактик, що віддаляються від нас із значно вищою швидкістю ніж очікувалося. Кільце стрімко розширюється, подібно мініатюрній версії Великого Вибуху. Вчені вважають що сусідня галактика Андромеда колись пройшла поряд з нашою галактикою Чумацький Шлях, спричинивши гравітаційне виштовхування декількох невеликих галактик. Якби теорія гравітації Ейнштейна була правильною — наша галактика ніколи б не зблизилася з Андромедою так тісно щоб викинути супутникові галактики з настільки високою швидкістю, пояснюють автори нового дослідження. Таке зближення галактик могло статись лише у випадку якщо гравітація в міру розбіжності галактик слабшає з меншою швидкістю ніж вважалося раніше.
06.05.2017
В кульовому скупченні 47 Тукана, розташованому на відстані 14 800 світлових років від Землі, астрономи виявили зірку, що рухається по орбіті навколо чорної діри з періодом 28 хвилин. Ця орбіта може виявитися найтіснішою орбітою зірки навколо чорної діри у Чумацькому Шляху з відомих вченим. Крім ознак присутності великої кількості кисню в цій системі під назвою X9, в ній також є свідоцтва наявності білого карлика, що обертається навколо чорної діри лише в 2,5 рази далі ніж Місяць навколо Землі. Відкриття було зроблене за допомогою двох космічних телескопів NASA: рентгенівських обсерваторій Chandra і NuSTAR, а також телескопа Australia Telescope Compact Array, розташованого на заході Австралії.
06.05.2017
14 березня канадська компанія Maritime Launch Services оголосила про будівництво космодрома поблизу населених пунктів Кансо і Хейзел Хілл в провінції Нова Шотландія, з якого запускатимуть українські ракети „Циклон-4М”. Будівництво космодрому має розпочатися через рік, а перший запуск відбудеться вже в 2020 році. До 2022 року компанія планує вийти на запуск восьми ракет на рік. Раніше ракета-носій „Циклон-4” призначалася для Бразилії, проте укладений в 2003 році договір про довгострокове співробітництво щодо використання цих ракет на пусковому центрі Алкантара був в односторонньому порядку денонсований бразильською стороною влітку 2015 року. У Києві допускали що рішення бразильців могло бути прийняте під політичним тиском: бразильці розраховували на поглиблення співпраці з московією. Тому Україна озвучила плани щодо створення альтернативного перспективного стартового майданчика для ракет-носіїв „Циклон-4” в Північній Америці. Ступінь готовності ракет-носіїв на сьогодні становить близько 90%, Україна витратила на реалізацію проекту $ 592 млн.
06.05.2017
Міжнародна група астрофізиків із США, Фінляндії та Великобританії пояснила появу гігантських чорних дір з масами від мільйонів до мільярдів сонячних мас. Вчені показали що такі чорні діри можуть утворюватися всередині протогалактик в умовах припинення зореутворення, що є наслідком дефіциту молекулярного водню (H2). Дослідники з’ясували що достатня кількість випромінювання Лиману-Вернера з сусідніх галактик може спричинити поглинання енергії фотонів молекулярним воднем і розпад H2 з утворенням атомарного водню. Розрахунки показали що ці фотони можуть утворюватися в галактиках зі спалахом зореутворення. Така активна галактика повинна розташовуватись на потрібній відстані від протогалактики, а бомбардування фотонами повинно відбутися до початку стиснення міжзоряного газу, яке призводить до появи чорних дір. Астрономи, використовуючи гідродинамічну модель, вирахували що відстань між такими галактиками повинна становити 200-300 парсек, а різниця в їх віці — менше 4 млн років.
06.05.2017
Ґрунтуючись на датуванні ізотопів сірки і вуглецю в геохімічних зразках, британські та американські вчені показали що 2,4 млрд років тому Земля нагадувала сучасний супутник Сатурна Титан з вуглеводневими водоймами і атмосферою. Тоді атмосфера нашої планети містила велику кількість виробленого мікроорганізмами метану, що утримував водень. Велика його частка за приблизно мільйон років покинула атмосферу планети, що спровокувало надходження в атмосферу Землі кисню, концентрація якого в атмосфері з часом виросла більш ніж в десять тисяч разів.
06.05.2017
Неофіційна назва запланованої на 2020 роки місії NASA до крижаного супутника Юпітера Європи — Europa Clipper — отримала офіційний статус. Кліпперами у XIX столітті називали швидкохідні трищоглові судна, що широко використовувались для доставки товарів по всьому світу. Астробіологи оцінюють Європу як одне з найперспективніших для пошуків позаземного життя місць Сонячної системи, оскільки під крижаною поверхнею супутника знаходиться океан рідкої води.
06.05.2017
Вчені Лабораторії реактивного руху NASA виявили два безпілотних космічних апарата на орбітах навколо Місяця. Одним із них виявився запущений 22 жовтня 2008 року індійський космічний зонд „Чандраян-1”, зв’язок з яким було втрачено у серпні 2009 року. Інший — міжпланетною станцією Lunar Reconnaissance Orbiter, що була запущена в 2009 році. Для визначення положення космічних апаратів використовувався новий наземний радар.
18.04.2017
У зв’язку з остаточним виходом із ладу старої материнської плати та проведенням робіт по модернізації обладнання роботу сайту сьогодні було частково призупинено.
11.04.2017
У зв’язку з виходом із ладу материнської плати сервера роботу сайту було призупинено з 8 до 11 квітня. Перепрошую за тимчасові незручності.
31.03.2017
Угорські, американські, німецькі та іспанські астрономи представили нові свідчення на користь наявності супутника у кандидата в карликові планети Сонячної системи (225088) 2007 OR10 з неофіційною назвою „Білосніжка”, згідно з якими уповільнене обертання небесного тіла навколо своєї вісі зумовлене приливною взаємодією з супутником. За оцінками астрономів, діаметр супутника „Білосніжки” складає 237 км, а самої „Білосніжки” — 1535 км. Вважається що в поясі Койпера, де розташовується 2007 OR10, щільність оточуючого великі тіла середовища була від 10 до 100 разів більшою ніж зараз.
31.03.2017
Міжнародний центр картоплі запустив серію експериментів щоб показати можливість вирощування картоплі в екстремальних кліматичних умовах на Землі та на Марсі. Для цього у спеціально спроектованому контейнері з ґрунтом, розміщеному на борту супутника CubeSat, була посаджена бульба картоплі. Всередині цього герметичного ящика автоматизована система підводить до бульби воду, багату на поживні речовини, контролює температуру, імітуючи зміну дня і ночі на Марсі, а також відтворює тиск і склад марсіанського повітря. Датчики постійно відстежують поточні значення цих параметрів, а встановлені в контейнері відеокамери транслюють зображення поверхні ґрунту. Попередні результати експерименту оцінюються як позитивні: показано що за умови попередньої підготовки ґрунту та забезпечення доступу повітря і поживних речовин для бульбоутворення майбутні колоністи зможуть вирощувати марсіанську картоплю.
< >
Час генерації сторінки:
0,31694 с.