Архів новин

25.09.2017
На Головній сторінці у віджеті з поточними даними про Сонце і фази Місяця додано блок з інформацією про дати й час літніх і зимових сонцестоянь та осінніх і весняних рівнодень.
24.09.2017
Астрономи з Канади, Великобританії, Тайваню, Словаччини, США та Франції представили результати пошуку Планети X з використанням каталогу Outer Solar System Origins Survey (OSSOS). Вчені вивчили елементи орбіти 8 транснептунових об’єктів, які в разі існування Планети X мали б бути згруповані за своїми нахилами. Виявилося що параметри об’єкта 2015 GT50 не вкладаються в таку кластеризацію, що змусило вчених засумніватися в існуванні Планети X. З іншого боку, експерти відзначають що результати досліджень не дозволяють зробити однозначних висновків про існування потенційної дев’ятої планети Сонячної системи.
24.09.2017
Астрономи з університету Арізони припустили існування у поясі Койпера, який знаходиться за орбітою Нептуна, планети розмірами з Марс. Проведені вченими розрахунки показують що десята планета може бути віддалена від Сонця на 50 а. о. з нахиленою до площини екліптики орбітою у 8°. Планета взаємодіє з відомими об’єктами поясу Койпера і швидше за все в давнину знаходилась ближче до Сонця. Наразі ж у Сонячній системі офіційно налічується 8 планет: Меркурій, Венера, Земля, Марс, Юпітер, Сатурн, Уран, Нептун, проте у січні 2016 року американські вчені виявили свідчення існування дев’ятої планети розміром з Нептун, віддаленої від Сонця на 600-1200 а. о.
24.09.2017
Відомий мільярдер, інженер, підприємець, винахідник і інвестор Ілон Маск заявив що найкращою ракетою після його Falcon 9 є український „Зеніт”, перший запуск якого був проведений ще у 1985 році. Станом на кінець 2015 року було зроблено 83 запуски „Зеніту”, з яких лише 9 виявилися невдалими.
24.09.2017
Астрономи вперше за останні 40 років виявили ще одну рідкісну гелієву зірку — GALEX J184559.8-413827. Спочатку вона була віднесена до категорії тьмяних багатих гелієм гарячих субкарликів, проте нові спектроскопічні спостережння виявили наявність ще меншої кількості водню ніж передбачалося. Екстремальні гелієві зірки (EHes) — надгіганти, які за розмірами і температурою поверхні значно перевершують Сонце, проте значно легші. У складі їхньої речовини практично відсутній водень — найпоширеніший хімічний елемент у Всесвіті, що досить незвично. Зірки типу EHes характеризуються відносно різкими та інтенсивними лініями нейтрального водню, що вказує на низьку гравітацію поблизу поверхні і багату гелієм атмосферу. Також вони багаті на вуглець, азот і кисень. Вперше зірка типу EHes була виявлена у 1942 році. GALEX J184559.8-413827 була відкрита у 2011 році за допомогою супутника NASA Galaxy Evolution Explorer (GALEX) і класифікована як багатий гелієм гарячий субкарлик, потрапивши в список хімічно незвичайних об’єктів і рекомендована для подальших спостережень за допомогою спектрографа Southern Africa Large Telescope (SALT), розташованого поблизу м. Сатерленда у Південній Африці. Згідно з результатами цих спостережень у березні 2017 року, представлених Саймоном Джеффрі з Арманської обсерваторії у Північній Ірландії, спектр зірки ідентичний спектру відомої пульсуючої гелієвої зірки типу EHes V652 Her. Отже, J1845-4138 відноситься до такого ж типу, проте питання, чи є ця зірка пульсуючою як V652 Her, залишається відкритим.
24.09.2017
Британський вчений Стівен Хокінг вважає що в найближчі 30 років людство розпочне міграцію з Землі та колонізацію Сонячної системи. На думку вченого, терміну в 30 років достатньо для створення бази на Місяці, а 50 років — на Марсі. На ці небесні тіла Хокінг пропонує відправити екземпляри рослин, тварин і грибів. Він вважає що міграція дозволить уникнути перенаселення планети і пов’язаних з глобальним потеплінням проблем. Також Хокінг вважає що катастрофа на Землі через падіння астероїда, перенаселення або глобального потепління коли-небудь неминуче настане. Освоєння далекого космосу фізик порівняв з відкриттям Америки Христофором Колумбом. На його думку, це природний шлях розвитку для людства.
24.09.2017
Вчені з ЄС запропонували використовувати магнітні буксири, що містять охолоджені до наднизьких температур надпровідні електромагніти та орієнтуються за магнітним полем Землі, для збирання космічного сміття. Буксир відхилятиме траєкторії непотрібних об’єктів, збираючи їх в невеликому обсязі простору для подальшого виведення з орбіти. Наразі ж сміття з навколоземної орбіти не прибирається. Згідно звіту, представленого Космічним центром імені Джонсона NASA, станом на 31 грудня 2014 року американці нарахували на орбіті Землі 16 906 об’єктів, з яких 3881 — діючі і непрацюючі супутники. Лідером за кількістю сміття на той момент була московія (з урахуванням СРСР) із 6351 об’єктом, на другому місці — США з 5038 апаратами, на третьому — Китай з 3756 об’єктами.
24.09.2017
NASA опублікувало новий каталог матеріалів спостережень космічного зонда Kepler, що містить отримані за перші 4 роки місії дані. Зокрема вчені виявили 10 екзопланет з близькими до Землі розмірами, що розташовуються в зоні населеності своїх зірок. Всього ж було виявлено 219 нових планет, а в цілому — понад 4000 кандидатів в екзопланети, з яких близько 2300 вдалося перевірити. Лише 50 планет мають схожі із Землею розміри, з яких 30 вже підтверджені.
24.09.2017
Американські вчені Луїс Анкордокі, Сусанна Вебер, Хорхе Соріано припустили існування в Чумацькому Шляху цивілізації, здатної вийти на контакт із Землею. Фахівці модифікували рівняння Дрейка, показавши що в межах 10 кілопарсек від Сонця знаходиться як мінімум одна інопланетна цивілізація, що має засоби для міжпланетної комунікації. У підході вчених кількість здатних до контакту планет пов’язана з темпами народження небесних тіл в зоні населеності навколо материнської зірки.
18.09.2017
Американські астрономи завдяки спостереженням, проведеним в Обсерваторії Кека, США, виявили що коричневий карлик 2MASS J1119-1137, віддалений на 85 світлових років від Землі, насправді є двома планетами, що взаємно обертаються. Розміри кожної з відкритих планет еквівалентні розміру Юпітера, проте їх маса в 4 рази більша. Відстань між небесними тілами в системі 2MASS J1119-1137 становить 600 млн км, повний оберт навколо спільного центру мас займає близько 100 років. Вік планет оцінюється в 10 млн років. Фахівці вважають що багато знайдених раніше коричневих карликів також можуть виявитися системами з двох планет, поблизу яких немає материнської зірки.
18.09.2017
Дослідники з Університету Тафтса в США з’ясували як мікрогравітація і слабкі геомагнітні поля впливають на регенеративні здатності плоских хробаків. В рамках експерименту один з 15 відправлених 10 січня 2015 року на МКС планарій Dugesia japonica виростив дві голови після того як у них попередньо видалили голови і хвости та відправили на 5 тижнів на космічну станцію. Після повернення безхребетних на Землю дослідники вивчали їх протягом 20 місяців, порівнюючи з планаріями із контрольної групи, які весь час залишалися на Землі, виявивши у космічних мандрівників зміни в поведінці та складі мікрофлори.
18.09.2017
Юпітер є найстарішою планетою Сонячної системи, стверджує міжнародна група астрономів. Вони проаналізували вміст ізотопів вольфраму і молібдену в залізних метеоритах, виявивши що кожен вивчений об’єкт сформувався в одній з двох різних областей туманності, з якої пізніше виникла Сонячна система. Ці області залишалися ізольованими протягом 2-3 млн років через щілину між ними, створену Юпітером, який перетягував на себе речовину з протопланетного диска. За оцінками вчених, тверде ядро планети-гіганта утворилося через 1 млн років після початку формування Сонячної системи. Воно перешкоджало переміщенню речовини всередині газопилового диска, запобігаючи появі суперземель. За 3-4 млн років воно набрало масу, еквівалентну 70 масам Землі. Потім ядро притягувало речовину, з якої утворилася газова оболонка Юпітера.
18.09.2017
Астроном Петрус Мартенс навів докази на користь того, що в давнину Сонце було більшим у порівнянні з сучасними розмірами. За оцінками вченого, близько 3 млрд років тому зірка втрачала приблизно +0,0000000000075 своєї маси щороку, тобто близько 3% початкової маси за 3 млрд років. Наразі ж ця величина на два порядки менша і є несуттєвою для розрахунку зміни яскравості зірки. До таких висновків вчений прийшов, звернувши увагу на сповільнення обертання подібних до Сонця зірок з плином часу, що, як вважає дослідник, відбувається через втрату ними своєї маси. Також це означає що в давнину світило було таким же яскравим як і сьогодні, що вирішує парадокс слабкого молодого Сонця, суть якого полягає в неможливості наявності 4 млрд років тому рідкої води на поверхні Землі і Марса через нестачу енергії від молодої зірки, яка повинна була б бути на 20-30% тьмянішою ніж зараз при однакових розмірах і масі. Проте більш популярним поясненням цього парадоксу вважається наявність у древніх Землі і Марса щільних атмосфер, які створювали парниковий ефект і умови для існування води в рідкому стані.
18.09.2017
Нідерландські астрономи з Амстердамського університету запропонували модель формування планетної системи TRAPPIST-1, що містить 7 планет розміром із Землю. Вона полягає в тому, що невеликі осколки на околицях системи рухались всередину системи, досягаючи снігової лінії, де лід починає танути. Отримавши додаткові порції водяної пари, вони укрупнилися. Потім протопланети рухались в напрямку зірки, збираючи дрібні осколки доки не досягли земних розмірів.
18.09.2017
Американські та канадські астрономи представили нове підтвердження загальної теорії відносності. Завдяки гравітаційному мікролінзуванню вчені визначили масу шостого за віддаленістю від Землі білого карлика Stein 2051 B, який виявився в 1,5 рази легшим за Сонце. При цьому вони спостерігали асиметричне кільце Ейнштейна — спотворення світла далекої зірки, на шляху до Землі якого знаходився Stein 2051 B.
18.09.2017
Керівник відділення з міжнародного співробітництва в Китайському національному космічному управлінні CNSA Сюй Яньсун повідомив про намір завершити будівництво китайської космічної станції до 2022 року. Перший модуль планується вивести на орбіту Землі вже в 2018 році. Повністю зібрана конструкція важитиме 60 т, що у 7 разів легше за вагу МКС — 417 т. Строк експлуатації станції на орбіті становитиме 10 років. У 2024-2025 роках передбачається завершення місії МКС, і до цього часу у КНР вже буде своя космічна станція. Також 30 листопада 2017 року запланований запуск супутника Чанье-5 на Місяць, що має здійснити посадку на поверхню, зібрати проби ґрунту та доставити їх на Землю.
17.09.2017
Іспанські астрономи, використовуючи Північний оптичний телескоп на Канарських островах, обладнаний спектрографом Andalucia Faint Object Spectrograph and Camera (ALFOSC), виявили майже повну відсутність хмар в атмосфері супернептуна WASP-127 b. Маса WASP-127 b становить 0,18 маси Юпітера, проте його радіус перевищує радіус найбільшої планети Сонячної системи в 1,37 рази, що робить його найлегшим з відомих супернептунів. Період обертання цієї екзопланети навколо яскравої зірки WASP-127 складає 4,2 доби, а відстань від Землі до цієї системи — 322 світлових роки.
17.09.2017
Українське державне підприємство „Південмаш” відновило виробництво ракет-носіїв „Зеніт”, підписавши контракт на постачання 12 ракет компанії S7 Sea Launch Limited для використання в програмах „Морський старт” і „Наземний старт” для досліджень і використання космосу в мирних цілях у рамках міжнародних космічних проектів. Власне, S7 Group — московитський холдинг, який включає 10 компаній що займаються організацією та виконанням авіаперевезень, подорожей, технічним обслуговуванням повітряних суден, навчанням авіаційного персоналу, а також компанію, основною діяльністю якої є запуск ракет космічного призначення і виведення космічних об’єктів на орбіту. Група компаній S7 у 2016 році придбала „Морський старт” у корпорації „Енергія” — корабель Sea Launch Commander, платформи Odyssey, наземне обладнання в базовому порту Лонг-Біч і товарний знак Sea Launch. Launch Limited — міжнародний проект ракетно-космічного комплексу морського базування, для реалізації якого у 1995 році однойменну компанію заснували американська компанія Boeing, московитська РКК „Енергія”, норвезьке суднобудівне підприємство Kvaerner та українські КБ „Південне” і ВО „Південмаш”.
17.09.2017
Американська компанія Virgin Galactic провела чергове випробування суборбітального корабля SpaceShipTwo моделі Unity, в ході якого корабель здійснив політ у небі над пустелею Мохаве в штаті Каліфорнія, а потім м’яко приземлився без використання двигунів. Також під час тестів імітувалася зміна центру ваги корабля шляхом скидання води з баластної цистерни.
17.09.2017
Фізики колаборації Laser Interferometric Gravitational Observatory (LIGO) 30 листопада 2016 року втретє зафіксували гравітаційні хвилі. Ця подія сталася завдяки злиттю двох чорних дір на відстані 3 млрд світлових років від Землі, що були в 31 і 19 разів важчими за Сонце, а новоутворений об’єкт виявився в 49 разів важчим за наше світило. Різниця між початковими масами чорних дір і цим об’єктом відповідає енергії, що вивільнилась у вигляді хвиль простору-часу. Існування гравітаційних хвиль передбачене загальною теорією відносності та підтверджує її справедливість.
< >
Час генерації сторінки:
0,31054 с.