Архів новин

02.11.2016
Американський астроном Джеймс Ширлі стверджує що в найближчі кілька місяців на Марсі розпочнеться глобальна пилова буря. Таке передбачення ґрунтується на результатах багаторічного спостереження за марсіанськими вітрами та умовами їх виникнення. Вчений виявив зв’язок між глобальними пиловими бурями та орбітальним рухом Марса, який полягає у збільшенні імпульсу обертання Марса під дією інших планет. Цей ефект змінюється протягом циклу тривалістю 2,2 роки, причому глобальні урагани відбуваються коли період збільшення імпульсу збігається з часом першої частини пилових бур. Остання глобальна пилова буря на червоній планеті сталася в 2007 році, в результаті якої ледь не перестали працювати сонячні батареї роверів Spirit і Opportunity.
02.11.2016
Найбільш довгопрацюючий марсіанський ровер Opportunity спускатиметься в яр, утворений багато років тому під дією рідини, яка може виявитися водою. Жоден марсіанський ровер ще не робив такого спуску. Також Opportunity відвідає внутрішню частину кратера, біля якого він працював протягом останніх п’яти років. Ці плани є частиною новітньої дворічної розширеної місії, розпочатої 1 жовтня. Основна ж місія ровера на Марсі завершилася ще у квітні 2004 року. Opportunity був запущений в космос 7 липня 2003 року, а посадку на поверхню Марса здійснив 24 січня 2004 року з основною місією тривалістю 90 марсіанських діб, що еквівалентно 92,4 земних діб.
02.11.2016
Астрофізики з США, Чилі, Франції, Бразилії та Нідерландів за допомогою космічних телескопів Chandra і ESA's XMM-Newton виявили на краю лінзовидної галактики GJ1417+52, розташованої в 4,5 мільярда світлових років від Землі, найяскравішу в рентгенівському діапазоні мігруючу чорну діру XJ1417+52. Максимальна інтенсивність випромінювання цього об’єкта у 10 разів перевищує аналогічний показник інших мігруючих чорних дір. Швидше за все, XJ1417+52 має середню для чорних дір масу, більшу за сонячну до 100 000 разів. Вчені вважають що чорна діра раніше була частиною центральної області невеликої галактики, яку поглинула GJ1417+52, після чого виявилася викинутою на край великого зоряного скупчення. Причиною яскравого випромінювання вважається падіння матерії від зірки, що перебувала поблизу та була розірвана чорною дірою.
02.11.2016
Вчені німецького науково-дослідного центру висунули нову теорію, яка пояснює періодичність активності Сонця. Вони припустили що одинадцятирічний цикл сонячної активності безпосередньо пов’язаний з приливами Землі, Юпітера та Венери, оскільки кожні 11 років ці планети розташовуються в одному напрямку. Планети, взаємодіючи з Сонцем, створюють ефект резонансу, який призводить до збільшення кількості плям на поверхні світила.
02.11.2016
Американська компанія Blue Origin провела успішні випробування системи евакуації на суборбітальному кораблі New Shephard, призначеному для туристичних польотів, і в п’ятий раз успішно посадила на Землю однойменну багаторазову ракету. Кораблю New Shephard через 50 секунд після старту вдалося успішно відокремитися від ракети-носія. Через 10 секунд після цього розкрилися парашути корабля, який приземлився через 4 хвилини 19 секунд після старту. Після відділення корабля ракета продовжила політ і через 7,5 хвилин після старту приземлилася в розрахованому місці.
02.11.2016
Президент і головний виконавчий директор концерну Boeing Денніс Мюленбург заявив що його компанія має намір випередити SpaceX у здійсненні першого пілотованого польоту на Марс. Він вважає, що в найближчі кілька десятиліть космічний туризм чекає розквіт в життєздатний комерційний ринок і пообіцяв створення компанією Boeing космічного апарату для туристів нової епохи.
02.11.2016
Голова компанії SpaceX Ілон Маск, виступаючи на 67-му конгресі Міжнародної федерації астронавтики у Мексиці, представив проект міжпланетної транспортної системи ITS (Interplanetary Transport System), призначеної для колонізації Марса. Маск повідомив, що його компанія розробляє космічний корабель, здатний взяти на борт близько 100 пасажирів і 450 тонн вантажу, та розраховує на зменшення тривалості польоту на Марс до 80 діб до 2035 року. Він припустив, що перший пілотований політ до червоної планети можливий у 2020 році.
03.10.2016
Європейське космічне агенство завершило місію Rosetta, зіштовхнувши автоматичну станцію з кометою Чурюмова-Герасименко 30 вересня о 13:40 за київським часом. Сигнал від апарату до Землі йшов 40 хвилин. Орбітальний апарат Rosetta та спусковий модуль Philae були запущені в березні 2004 року, з того часу апарат подолав більше 6 млрд км та виконав гравітаційний маневр поблизу Землі та Марса щоб досягнути комети в серпні 2014 року. Посадку на поверхню комети модуль Philae здійснив 12 листопада 2014 року, вона стала першою м’якою посадкою зонда на ядро комети. В ході посадки модуль кілька разів відскочив від поверхні комети та закріпився в районі під назвою Абідос, проте через тінь від валуна, яка закрила сонячні батареї, регулярний зв’язок із ним був втрачений. Упродовж місії Rosetta вченим вдалося визначити будову комети, скласти карту її поверхні, визначити швидкість витікання матерії в міру наближення до Сонця, а також показати що вода на Землі навряд чи має кометне походження.
03.10.2016
Меркурій виявився другою після Землі планетою, на якій спостерігається тектонічна активність. Геофізики місії MESSENGER виявили на його поверхні численні складки, вигини і розломи, наявність яких дозволяє однозначно заявити про присутність на планеті в недалекому минулому тектонічної активності. Активна тектоніка узгоджується з наявністю у планети магнітного поля, яке не зникло досі через гігантське внутрішнє металеве ядро, яке складає 85% радіуса Меркурія і поступово охолоджується. MESSENGER був запущений 3 серпня 2004 року, з того часу він подолав більше 7,9 млрд км, зробив 15 обертів навколо Сонця, 3 — навколо Меркурія, 2 — навколо Венери і один оберт навколо Землі. Апарат припинив своє існування в квітні 2015 року.
03.10.2016
Причиною вибуху 1 вересня ракети Falcon 9 на стартовому майданчику LC-40 стала тріщина в системі подачі гелію в резервуар з рідким киснем на другій ступені ракети, повідомляє SpaceX. Гелій необхідний для підтримки тиску в баку. Така версія в компанії зараз вважається основною, до неї експерти дійшли після аналізу даних понад 3000 датчиків, а також численних відео, ауідо та фотоматеріалів. Вибух на космодромі на мисі Канаверал стався в ході передстартових випробувань носія Falcon 9 з ізраїльським супутником Amos 6. Внаслідок вибуху ракета та супутник були знищені, а пусковому майданчику завдано значної шкоди. Старт Falcon 9 з Amos 6 на борту планувався 3 вересня.
03.10.2016
З космодрому Куру у Французькій Гвіані 16 вересня о 04:43 за київським часом стартувала ракета Vega з українським двигуном, яка вивела на орбіту чотири супутники SkySat оператора Terra Bella, що належить компанії Google, та перший перуанський комерційний супутник PeruSAT-1. Сумарна маса апаратів SkySat, що відокремилися від носія через 40 хв після старту, склала 440 кг. Маса PeruSAT-1, що відокремився через 62 хв після старту, дорівнює 430 кг. Легкий носій Vega був створений Європейським та Італійським космічними агенствами. Висота ракети сягає 30 м, вона здатна виводити на орбіту корисне навантаження масою до 2,5 т. Цей пуск став сьомим для Vega. Для четвертої ступені носія Україна поставила маршовий двигун РД-843, розроблений КБ „Південне” та виготовлений „Южмашем” у м. Дніпро.
03.10.2016
Японські геофізики реконструювали амплітуду приливних напружень за останні 20 років, які виникали за кілька тижнів до землетрусів магнітудою 5,5 і вище та дійшли висновку, що великі землетруси найчастіше відбуваються під час молодого або повного місяця. Незважаючи на те, що автори не знайшли впевненого зв’язку між фазами Місяця та підземними поштовхами, вони вважають що землетруси в Індійському океані в 2004, в Чилі в 2010 і на східному узбережжі японського острова Хонсю в 2011 році відбулися під час максимальної амплітуди приливних напружень. Раніше геофізики показали взаємозв’язок фаз Місяця та кількості опадів на Землі: під час повні підвищується тиск у верхніх шарах атмосфери і температура в нижніх; тепле повітря містить більше вологи і призводить до збільшення опадів.
03.10.2016
Американські геохіміки, провівши найточніше на сьогодні вимірювання вмісту ізотопів калію в місячних і земних породах, спростували загальноприйняту теорію формування Місяця і допустили сильне випаровування Землі в минулому. Згідно отриманих даних, місячні зразки містять трохи більше калію-41, ніж земні, що вказує на формування супутника з мантії Землі, а не уламків небесного тіла, яке зіткнулося із Землею.
02.10.2016
США змусили московію з весни 2017 року скоротити присутність на МКС з трьох до двох космонавтів. Таке рішення пов’язане з відмовою від московитських вантажних кораблів „Прогрес” на користь власних апаратів, через що вони будуть літати три рази на рік замість чотирьох. Такої кількості польотів недостатньо для забезпечення трьох космонавтів, тому їхню кількість буде знижено до введеня в дію багатофункціонального лабораторного модуля в кінці наступного року. У разі виконання затвердженого графіка скорочення торкнеться лише одного московитського екіпажу, інакше подібна практика буде продовжена до введення БЛМ в експлуатацію.
02.10.2016
Станція New Horizons у липні зробила знімки Квавара — одного з найбільших об’єктів поясу Койпера. Тоді Квавар знаходився на відстані 2,1 млрд км від станції та 6,4 млрд км від Сонця. Діаметр Квавара оцінюється в 1260 км, що майже вдвічі менше за діаметр Плутона, а його супутника Вейвота — у 74 км. 1 січня 2019 року станція New Horizons повинна досягти 2014 MU69.
02.10.2016
Міжнародний колектив вчених підвів головні підсумки місії Dawn. Серед них — доказ наявності на Церері кріовулканізму. Сліди кріовулканізму виявлені на куполоподібній горі Ахун Монс, яка, згідно даних зі станції Dawn та комп’ютерного моделювання, сформувалася завдяки екструзії — виверження з в’язкою лавою, що складається з холодної солоної води. Станцію Dawn було запущено 27 вересня 2007 року за допомогою ракети-носія Delta 2 з мису Канаверал, а на орбіті поблизу Церери вона з’явилася 6 березня 2015 року.
02.10.2016
Сонячній системі спрогнозували втрату Урана і Нептуна завдяки Планеті X через сім мільярдів років, коли Сонце перетвориться на червоного гіганта, а його маса зменшиться вдвічі. В результаті гравітаційний вплив зірки на Юпітер, Сатурн, Уран і Нептун знизиться, і планети-гіганти поступово мігруватимуть до околиць системи, де знаходиться Планета X. Їхня взаємодія призведе до викидування за межі Сонячної системи як мінімум одного газового гіганта.
02.10.2016
Американські астрономи Скотт Шеппард, Чедвік Трухільо і Девід Толен відкрили найдальший відомий об’єкт Сонячної системи. Небесне тіло 2014 FE72 розташовується в 3000 разів далі від Сонця, ніж Земля, а траєкторія руху повністю лежить поза межами орбіти Нептуна. Ймовірно, 2014 FE72 знаходиться під гравітаційним впливом Планети X.
02.10.2016
На Гаваях завершився річний експеримент з імітації умов перебування екіпажу на Марсі, організований NASA та Гавайським університетом. Експеримент було розпочато 28 серпня 2015 року, його учасниками стали шестеро молодих вчених-добровольців з США, Франції та Німеччини. Вони весь рік провели в абсолютній ізоляції від зовнішнього світу в спеціальному закритому комплексі у вигляді купола на схилі сплячого вулкану Мауна-Лоа з ґрунтом, схожим на марсіанський, та практично відсутньою рослинністю. Ціль експерименту полягає у вивченні медичних та психологічних проблем, з якими може стикнутися екіпаж космічного корабля під час тривалого польоту. З 2013 року це вже четверта група добровольців, що бере участь в експериментах по ізоляції в рамках проекту HI-SEAS. Перші дві команди прожили там по чотири місяці, третя — вдвічі довше. Наступні два випробування по вісім місяців кожне намічені на 2017-2018 роки, а політ на червону планету — в 2030-х.
02.10.2016
Завдяки боротьбі Служби безпеки України з букмекерськими сайтами, в результаті якої було вилучено телекомунікаційне обладнання інтернет-провайдера Voks, перебої з доступом торкнулися також цього сайту. Після реєстрації та внесення додаткових серверів імен нормальна робота сайту невдовзі повинна відновитися.
< >
Час генерації сторінки:
0,31114 с.