Архів новин

23.01.2017
В ході спільного проекту NASA та дослідників з південнокорейського університету Йонсей планується запуск двох апаратів класу CubeSat, що позиціонуватимуться з високою точністю на великій відстані один від одного. Велика відстань повинна зіграти роль збільшуваного скла, перетворивши обидва супутники місії CANYVAL-X на космічний телескоп.
23.01.2017
У 2021 році NASA планує відправку зонда „Люсі”, що у 2025 почне вивчення шести троянців Юпітера, а у 2023 запустить апарат „Психея” для вивчення однойменного астероїда головного поясу, що входить в десятку найбільш масивних тіл головного поясу астероїдів — на Психею припадає майже 1% маси всіх астероїдів у цій області Сонячної системи.
23.01.2017
Цього року NASA планує запуск двох супутникових місій для вивчення іоносфери Землі: Ionospheric Connection Explorer (ICON) і Global Observations of the Limb and Disk (GOLD). Супутник ICON буде вимірювати параметри заряджених частинок в іоносфері та нейтральних частинок в атмосфері для дослідження їхньої взаємодії на висоті 563 км, тоді як GOLD виконуватиме фіксування глобальних змін в іоносфері, перебуваючи при цьому на геостаціонарній орбіті на відстані 35 406 км від поверхні планети.
23.01.2017
Існування оповитого хмарою уламків кам’янистого об’єкта 3200 Фаетон, що займає проміжне місце між астероїдами і кометами, добігає кінця. Дослідження Пола Вігерта, астронома з Університету Західного Онтаріо у Канаді, показує що Сонце повільно розриває Фаетон на частини через його занадто вузьку орбіту — з усіх відомих астероїдів Фаетон підходить до Сонця найближче, наближаючись до нього на відстань близько 21 млн км.
31.12.2016
Орбітальний апарат NASA Mars Odyssey, що експлуатується з жовтня 2001 року та перебував в безпечному режимі 26 грудня, успішно виведений в штатний режим роботи. Наукова команда зонда виявила причину несправності, що полягала у невизначеності положення апарату відносно Землі та Сонця, та оновила інформацію про орієнтацію в пам’яті бортового комп’ютера. Востаннє подібна несправність цього апарату проявлялась в грудні 2013 року, і тоді вона також була успішно усунута. Наразі Mars Odyssey є рекордсменом за тривалістю перебування роботизованої місії на Марсі.
31.12.2016
Астрономи місії NEOWISE, оглядаючи небо в інфрачервоному діапазоні, виявили дві комети, що наближаються до Землі. Перша, C/2016 U1 NEOWISE, що була відкрита 21 жовтня, досягне найближчої до Сонця точки всередині орбіти Меркурія 14 січня. Другий об’єкт, 2016 WF9, виявлений 27 листопада, має 1 км у діаметрі та є астероїдом або кометою без пилової хмари, досягне орбіти Землі 25 лютого, опинившись на відстані 51 млн км від нашої планети. Обидва небесних тіла не становлять загрози для планети.
31.12.2016
Гіпотетична дев’ята планета Сонячної системи може перебувати на відстані в 90 млрд км від Сонця, що в 654 рази більше відстані між зіркою та Землею. Уточнення орбіти були здійснені на основі аналізу резонансу орбіт об’єктів поясу Койпера. Перебуваючи на такій відстані, космічне тіло робить один оберт навколо Сонця за 16 775 діб. Маса ж цього тіла приблизно в 6-12 разів більша за земну та в півтора рази менша за масу Нептуна або Урана. Вчені вважають що Планета X швидше за все є твердим тілом — представником класу суперземель, а не газовим гігантом.
31.12.2016
NASA вдалося вивести на орбіту вісім метеорологічних супутників CYGNSS за допомогою крилатої ракети-носія Pegasus XL та літака Stargazer L-1011. Спершу запуск планувався 12 грудня, проте тоді на заваді стали погодні умови і технічні неполадки. Маса Pegasus XL складає 23 т, а максимальна вага, яка може бути виведена цим носієм на низьку орбіту — 443 кг. В майбутньому завдяки інформації з цих супутників вчені зможуть вивчати такі руйнівні явища як урагани.
27.12.2016
Запуск московитської ракети-носія „Протон-М” з американським супутником стільникового зв’язку EchoStar 21 перенесений на 2017 рік через сміття, знайдене в керуючих двигунах, вироблених Воронезьким механічним заводом. Двигун та паливоприводи до нього мають замінити, а на підприємстві провести перевірку. Спочатку пуск ракети планувався у першому кварталі 2016 року, проте потім був відкладений до червня, серпня і жовтня. Останньою потенційною датою запуску називалось 28 грудня.
18.12.2016
Перший запуск пілотованого корабля Dragon компанією SpaceX відкладено до 2018 року. Причиною цього є необхідність перегляду системи заправки ракети-носія Falcon 9, що з’явилася після нещодавнього вибуху ракети на стартовому майданчику.
18.12.2016
Спільний британсько-датський консорціум Mars One оголосив про перенесення першої пілотованої місії на Марс на 2031 рік. Раніше в заявах компанії фігурував 2026 рік. Також на 4 роки відкладено безпілотну місію — до 2022 року. Ці затримки пов’язані з „новою фінансовою стратегією” через купівлю Mars One швейцарською фінансовою компанією InFin Innovative Finance AG. В даний час консорціум складається з британської публічної компанії з обмеженою відповідальністю Mars One Ventures і датської некомерційної організації Mars One Foundation. Метою проекту є відправка на Марс в один кінець колонізаторів-добровольців, які повинні заснувати там постійне поселення, шукати воду, виробляти кисень та вирощувати собі їжу.
18.12.2016
У США відбувся перший випробувальний політ нового суборбітального космоплана VSS Unity, який після відокремлення від літака-носія WhiteKnightTwo на висоті 15,24 км провів 10 хв у вільному польоті з двома пілотами на борту. Крім них, в салоні можна розмістити ще шістьох туристів. VSS Unity був розроблений компанією Scaled Composites LLC та побудований The Spaceship Company на замовлення Virgin Galactic, представлений в лютому цього року як удосконалена модель SpaceShipTwo з підвищеним рівнем автоматизації управління. Попередній — VSS Enterprise — розбився через помилку пілота в 2014 році. Вартість подорожі для кожного з шести туристів буде складати близько $ 200 000, квитки вже забронювали близько 800 чоловік, зокрема і Стівен Хокінг, око якого зображене на логотипі корабля.
18.12.2016
Команда астрономів з США змогла виявити 2015 TC25 — найменший з астероїдів, що коли-небудь вдавалося побачити. Він має близько двох метрів в діаметрі та здатний відбивати 60% світла, яке падає на його поверхню.
18.12.2016
Планетолог NASA Аманда Хендрікс назвала найліпше для колонізації небесне тіло Сонячної системи. Ним виявився Титан — найбільший супутник Сатурна, що має рідкі озера з вуглеводнів та щільну атмосферу, яка на 95% складається з азоту. Атмосферний тиск поблизу поверхні супутника в півтора рази перевищує земний, це дозволяє спростити конструкцію скафандра для потенційних колонізаторів. Проте перешкодами можуть стати низькі температури на поверхні Титана, які сягають -80 °C, та значна відстань від Землі, подолання якої сучасними засобами триватиме щонайменше сім років.
18.12.2016
Американські вчені з Національної лабораторії Айдахо заявили про розробку компактного ядерного реактора розміром з піаніно, який може бути використаний в майбутній місії на Марс. Потужність установки становить 333 кВт, при цьому вона може працювати в умовах Місяця або Марса, забезпечуючи енергією базу протягом півтора десятка років.
18.12.2016
За допомогою телескопа Kepler німецькі вчені виявили зірку KIC 11145123 діаметром 3 млн км з формою майже ідеальної сфери: екваторіальний та полярний діаметри KIC 11145123 відрізняються всього на 6 км.
18.12.2016
Перший з двох супутників нової місії NASA Gravity Recovery and Climate Experiment Follow-On, запуск якої планується в грудні 2017 або в січні 2018 року, вже побудовано компанією Airbus Defence and Space в м. Фрідрихсхафен, Німеччина. Наступні кілька місяців його тестуватимуть у випробувальному центрі IABG в комуні Оттобрунн поблизу Мюнхена. Другий супутник незабаром також буде добудований та відправлений на випробування. Місія GRACE-FO є наступником запущеної в 2002 році та досі працюючої місії GRACE, метою якої є спостереження за змінами клімату Землі, зокрема кількістю води в підземних водоймах, розмірами і положенням льодовиків та рівнем моря. Вчені GRACE постійно проводять вимірювання відстані між супутниками місії під час їх руху по орбіті, таким чином фіксуючи присутність мас матерії різної щільності, що локально спотворюють собою гравітаційне поле Землі.
18.12.2016
Вчені зі Стерлінгського університету з’ясували що рідка вода зникла з поверхні Марса принаймі 20 млн років тому. До таких висновків дослідники дійшли після вивчення процесів корозії знайдених на поверхні червоної планети метеоритів, що частково складалися із заліза, при цьому дані вчених ґрунтуються на інформації, зібраній марсоходом Opportunity. Виявилося що процеси корозії заліза в марсіанських метеоритах протікали в 10 000 разів повільніше за аналогічні процеси в земних умовах.
18.12.2016
Космічний апарат LES1, який був визнаний втраченим 50 років тому, знову подає сигнали — заявляють радіоастрономи з Великобританії. Цей космічний апарат був частиною серії Lincoln Experimental Satellite, що розроблялася в Масачусетському технологічному інституті за підтримки USAF в 1965-1976 роках. За допомогою апаратів тестувалися малопотужні логічні схеми супутникового зв’язку та обладнання для орієнтації в просторі. LES1 був втрачений півстоліття тому — в 1967 році через конструкторську помилку під час розробки апарату. Після виведення апарату на орбіту в 2800 км над Землею відновити роботу супутника так і не вдалось, проте в 2013 році з орбіти почав надходити сигнал невідомого походження. Пізніше виявилося що його джерелом був саме LES1.
18.12.2016
Представники компанії Firefly Space Systems запропонували буксирувати космічне сміття з орбіти Землі до Марса за допомогою космічних вітрил, що рухатимуться завдяки випромінюванню Сонця. Це може надати відчутну економію при повторному використанні під час майбутнього освоєння червоної планети.
< >
Час генерації сторінки:
0,31221 с.