Архів новин

02.08.2016
Згідно з даними Обсерваторії сонячної динаміки, на поверхні Сонця знаходиться величезна за розмірами корональна діра, що займає шосту частину площі сонячної поверхні. У цьому районі температура та світність плазми нижчі ніж в оточуючих регіонах зірки, тому він здається практично чорним. Механізм появи таких дір полягає в розмиканні магнітних полей, що утримують сонячну плазму в атмосфері світила. У цей момент великі обсяги плазми починають вільно стікати в космічний простір, стаючи частиною сонячного вітру. У місці закінчення плазми її щільність і температура падають, в результаті чого утворюється корональна діра, при цьому поява таких об’єктів тісно пов’язана з періодом зниження сонячної активності.
02.08.2016
Бактерії, взяті з забруднених радіацією місць поблизу Чорнобильської АЕС, будуть брати участь в експерименті, організованому Каліфорнійським технологічним університетом. Разом з іншим вантажем на борт МКС їх повинен доставити корабель Dragon. Зокрема, планується вивчити вплив на ці мікроорганізми умов невагомості, яка панує на борту орбітального комплексу. Результати досліджень можуть бути використані в сільському господарстві та медичній сфері, заявляють американські вчені.
02.08.2016
Кліматологи з Великобританії, Нідерландів і Німеччини за допомогою спостережень із супутника CryoSat зі встановленим радіовисотоміром зафіксували рекордну втрату Гренландією крижаного покриву, що відбулася за 2011-2014 роки. У зазначений період найбільший острів планети втратив близько трильйона тонн льоду, що відповідає внеску в глобальне підвищення рівня моря на 0,75 мм/рік. Найбільш інтенсивно танення льодів відбувалося в 2012 році, коли літні температури досягли рекордно високих значень.
02.08.2016
Астрономи в ході спостережень Обсерваторії Мауна-Кеа на Гаваях (США) виявили 2015 RR245 — нового і найвіддаленішого від Сонця кандидата в карликові планети. Він рухається навколо зірки по витягнутій траєкторії на відстані 34-120 а. о. з періодом 730 років. Радіус об’єкта оцінюється в 350 км, а температура на його поверхні — в -220 °C. Найімовірніше, поверхня складається із заморожених азоту, води, окису вуглецю і невеликої кількості більш складних з’єднань цього хімічного елемента. Найближче до Сонця 2015 RR245 підійде у 2096 році.
02.08.2016
У наступному році на орбіту планується виведення супутника під назвою RemoveSat, який допоможе знайти найбільш ефективний спосіб боротьби з космічним сміттям. Для цього супутник отримає сіть і гарпун, проте сміття, яке йому належить прибрати, він привезе з собою. Спершу супутник викине у космос невеликий об’єкт CubeSat і спробує спіймати його за допомогою сіті, потім він запустить більший об’єкт, в який повинен потрапити гарпуном. Після цих тестів RemoveSat випустить гальмівне вітрило, за допомогою якого він сповільниться і знизиться, щоб врешті згоріти в атмосфері. За оцінками NASA, поблизу Землі накопичилося близько 500 000 помітних об’єктів, що класифікуються як космічне сміття, рахунок же більш дрібних об’єктів йде на мільйони.
02.08.2016
Астрономи з США, Німеччини та Франції виявили екзопланету HD 131399Ab, що обертається навколо трьох сонць. Планета розташована на відстані 340 світлових років від Землі в сузір’ї Центавра, її вік оцінюється в 16 мільйонів років, а температура поверхні — в 580 °C. Вона в чотири рази важча за Юпітер і віддалена від HD 131399A на відстань 60-100 а. о. На думку вчених, така конфігурація дозволяє забезпечити стійкість системи. Повний оберт навколо центру мас системи HD 131399 планета робить за 1,1 тисячі земних років, при цьому половину цього часу з HD 131399Ab можна спостерігати усі три зірки. Найближчою до планети та найбільшою зіркою системи є HD 131399A, що має на 80% більшу за Сонце масу. Інші дві зірки обертаються навколо одна одної і загального центру мас системи.
02.08.2016
У вантажному відсіку китайської ракети Long March-7 на навколоземну орбіту був доставлений космічний апарат зі встановленою на нього системою Tianyuan-1, що призначена для проведення дозаправки пальним штучних супутників в космосі в умовах мікрогравітації. Згідно з інформацією, наданою китайським Національним університетом оборонних технологій, вперше в історії система дозаправки успішно пройшла випробування в космічному просторі. Застосування процедури дозаправки супутників паливом дає змогу забезпечити значне збільшення терміну служби штучних супутників і їх здатності до маневрування з метою підтримки стабільної траєкторії руху.
01.08.2016
Керівник NASA Чарльз Болден повідомив що співробітникам легендарної військової бази „Зона 51” ще не вдалося отримати доступ до матеріалів, які могли б служити прямим доказом існування позаземних цивілізацій. За його словами, на території об’єкту вивчаються різні космічні явища, велика частка інформації про які отримана з різних апаратів, запущених в космос із Землі. Йдеться про космічні знімки, сигнали, випромінювання і хвилі. Але ніколи в „Зоні 51” не займалися вивченням останків інопланетян або їхніх космічних апаратів, оскільки людина ще не знаходила такі об’єкти, стверджує Болден.
01.08.2016
Японське аерокосмічне дослідницьке агенство (JAXA) завдяки створенню магнітного поля за допомогою 700-метрового кабеля з тонких, надміцних і гнучких металевих волокон спробує направити змодельований фрагмент космічного сміття з орбіти навколо Землі у бік атмосфери, де воно згорить. В теорії така технологія дасть змогу транспортувати сміття в космосі, створюючи магнітну силу проти напрямку руху. Вона буде доставлена на орбіту японським транспортним кораблем Kounotori 6, а випробування відбудуться після доставки припасів на МКС.
01.08.2016
Автоматична міжпланетна станція „Юнона” (Juno) з найбільшими сонячними панелями після п’яти років подорожі від Землі, починаючи зі старту 5 серпня 2011 року ракети-носія „Атлас” з мису Канаверал (США), 5 липня на швидкості 220 000 км/год вийшла на орбіту Юпітера. Станція обертається навколо газового гіганта по еліптичній орбіті на середній відстані 5000 км від його атмосфери. Усього вона зробить 37 обертів навколо Юпітера, а в лютому 2018 року має зійти з орбіти і згоріти в атмосфері Юпітера щоб не заразити його супутники земними бактеріями. В завдання місії входить дослідження фізичних властивостей атмосфери і магнітосфери найбільшої планети Сонячної системи.
04.07.2016
Вчені з Європейського космічного агенства анонсували згортання програми Rosetta. Однойменна автоматична станція 30 вересня впаде на поверхню комети Чурюмова-Герасименко, а до цього перебуватиме на відстані 573 мільйони кілометрів від Сонця і 720 мільйонів кілометрів від Землі.
04.07.2016
Автоматична станція Dawn, що досліджувала Весту і Цереру в поясі астероїдів між орбітами Марса і Юпітера, успішно завершила свою основну місію, проте вчені не виключають продовження програми. Dawn стала першою станцією, що вийшла на орбіту двох небесних тіл та досліджувала об’єкти в поясі астероїдів. Також станція вперше вийшла на орбіту карликової планети — Церери. З моменту запуску у вересні 2007 року станція пролетіла близько 5,6 мільярда кілометрів, зробила 2450 обертів навколо Вести і Церери та передала на Землю близько 69 тисяч зображень цих небесних тіл. Маневри станції забезпечував іонний двигун, який у включеному стані перебував протягом 48 тисяч годин. На Весті завдяки місії Dawn вчені виявили гору, більш ніж вдвічі вищу за Еверест, а на Церері — спостерігали кратер Оккатор та вивчали будову карликової планети, яка на чверть складається з водянього льоду.
04.07.2016
Представники РКК „Енергія” прогнозують зниження попиту на московитські космічні кораблі „Союз” та „Прогрес” внаслідок стрімкого розвитку американських і китайських аналогів. В даний час активно вдосконалюється пілотований китайський корабель Shenzhou, який в майбутньому літатиме на створювану Китаєм станцію Tiangong, та американські приватні вантажівки Dragon і Cygnus, які вже літають на МКС, що збільшує ризики втрати попиту на послуги московитських „Союзів” і „Прогресів” якщо їхні технічні і вартісні характеристики не будуть покращені. В майбутньому ж московія втратить статус країни, що єдина з усіх запускає до МКС пілотовані кораблі через початок польотів пілотованої версії Dragon від SpaceX та CST-100 Starliner від Boeing вже в 2017 році.
03.07.2016
На найбільшому супутнику Плутона Хароні виявлено найглибший з відомих в Сонячній системі каньйонів. Він значно глибший і довший найбільшого на Землі Великого Каньйону в США: його протяжність сягає 700 км, а глибина — 9 км проти 466 км і 1,6 км відповідно у земного аналога. Розмір скелястого обриву на Хароні можна порівняти з такими ж обривами на Міранді, які сягають 5 км.
03.07.2016
Перше в 21 столітті фото Великої Темної Плями в південній півкулі Нептуна було зроблене космічним телескопом Хаббл. Ця пляма є одним з найбільших атмосферних вихорів в Сонячній системі. Зараз подібні плями в атмосферах газових гігантів вивчаються в рамках програми Outer Planet Atmospheres Legacy, що проводиться вченими NASA. Нептун відомий найсильнішими вітрами в Сонячній системі, швидкість яких може сягати 2100 км/год.
03.07.2016
Астрономами за допомогою космічного телескопа Kepler та наземних астрономічних приладів в Чилі і на Канарських островах була виявлена екзопланета K2-39b з періодом обертання навколо зірки всього 4,5 земних діб. Перебуваючи в неймовірно тісній близькості до своєї зірки, планета через дію приливних сил вже мала б бути зруйнована. K2-39b має у 8 разів більший за земний діаметр та в 50 разів масивніша за нашу планету. Швидше за все, планета мігрувала ближче до зірки, оскільки утворитися на такій близькій орбіті вона просто не змогла б. Подібні тіла зустрічаються вкрай рідко та мають дуже короткий термін існування. Фахівці вважають що через 150 мільйонів років ця гігантська планета буде зруйнована гравітаційним впливом своєї зірки.
03.07.2016
Астрофізики з Польщі та США змоделювали минуле чорних дірок, зіткнення та злиття яких призвело до виявлення гравітаційних хвиль 14 вересня 2015 року на детекторах LIGO в Лівінгстоні (штат Луїзіана) та Хенфорді (штат Вашингтон) в США. Ці чорні дірки з масами в 29 та 36 сонячних в минулому були масивними зірками в 40-100 разів важчими за Сонце, сформованими приблизно через 2 мільярди років після Великого Вибуху.
03.07.2016
Геофізики з США і ЄС не виключають можливість втрати Землею та схожими на неї екзопланетами своєї гідросфери та води в атмосфері. Така катастрофа може статися в разі сильного „електричного вітру” на планеті. Вчені на прикладі Венери вивчали втрату води землеподібною планетою в зоні населеності. В атмосфері найближчої до Землі планети води в 100 000 разів менше ніж на нашій планеті, що пояснюється сильним електричним полем, яке здатне розігнати і викинути в космос не тільки легкі іони водню, але й більш важкий кисень. Сила електричного поля Венери у верхніх шарах її атмосфери вп’ятеро вища ніж у Землі, що є наслідком ближчого розташування до Сонця та більш інтенсивного ультрафіолетового випромінювання від нього. На ранніх етапах розвитку Сонячної системи Венера та Земля були найбільш схожими одна на одну планетами, проте потім перше небесне тіло втратило воду.
03.07.2016
4 червня космічний апарат NASA Юнона зустрінеться з найбільшою планетою Сонячної системи та вийде на орбіту навколо неї, перебуваючи на відстані 800 мільйонів кілометрів від Сонця. Юнона повинна провести на орбіті приблизно рік, пролітаючи над північним та південним полюсами Юпітера. Для захисту від радіації інструменти наукової станції розміщені в титановому корпусі. Також апарат оснащений камерою. Після завершення своєї місії у 2018 році Юнона згорить в атмосфері Юпітера.
03.07.2016
Отримані з міжпланетної станції „Нові Горизонти” дані доводять що поверхні двох супутників ПлутонаНікти та Гідри покриті водяним льодом. Ймовірно, така ж будова поверхні у двох інших супутників — Стікса та Кербероса, які детально не досліджувалися, але мають схожу відбивну здатність.
< >
Час генерації сторінки:
0,29283 с.