Архів новин

18.12.2016
Міжнародна команда астрофізиків зареєструвала потужний сплеск гамма-випромінювання від блазара QSO B0218+357 — представника рідкісного типу квазарів та найвіддаленішого з відомих джерел гамма-променів. Потік високоенергетичних часток через викривлення простору-часу розділився на дві частини, які досягнули Землі з різницею в 10-12 днів, а енергія фотонів досягала значень 65-175 гігаелектронвольт.
08.11.2016
Експерти NASA вважають пілотовані польоти на ракетах Falcon 9 компанії SpaceX небезпечними через порушення регламенту техніки безпеки під час їхньої заправки. У разі пілотованого польоту заправляти Falcon 9 паливом, охолодженим до наднизьких температур, доведеться з екіпажем на борту, оскільки запуск ракети можливий не пізніше ніж через півгодини після початку заправки. Цього замало щоб екіпаж встиг зайняти свої місця на борту корабля.
08.11.2016
3 листопада о 12:00 за київським часом Китай вперше запустив у космос важку двоступеневу ракету Long March-5 висотою 57 м з супутником Шіцзянь-17, призначеним для тестування технології електричної рухової системи. Старт відбувся з космодрому Веньчан на острові Хайнань поблизу південного узбережжя Китаю. Ракета Long March-5 здатна вивести 25 т вантажу на низьку навколоземну орбіту або 14 т на більш високу геостаціонарну перехідну. Вона може підіймати великі модулі китайської 60-тонної космічної станції, яку Китай планує побудувати та запустити до 2020 року.
08.11.2016
Команда дослідників Virtual Telescope Project за допомогою десятків дистанційно керованих телескопів змогла виявити потенційно небезпечний астероїд 2016 VA, який пролетів поблизу Землі на відстані 75 000 км, що вп’ятеро ближче за Місяць. Об’єкт до останнього моменту перебував у тіні нашої планети і був виявлений лише за кілька годин до максимального наближення. Схожі з 2016 VA розміри мав Челябинський метеорит, який залишався непомітним до самого входу в атмосферу планети та вибуху над Південним Уралом.
08.11.2016
Команда астрономів на чолі з Хіодо Рюкі з Університету Кобе, Японія, ґрунтуючись на результатах комп’ютерного моделювання, представила нову модель походження кілець Сатурна. Ця модель пояснює різницю у складі кілець Сатурна, які на 95% складаються з частинок льоду, та Урана і Нептуна, що містять більший відсоток гірських порід. Дослідники припустили наявність за орбітою Нептуна близько 4 млрд років тому кількох тисяч об’єктів поясу Койпера розміром із Плутон. Розрахунки показали що між цими об’єктами та газовими планетами відбувалися множинні зближення та фрагментація під дією гравітації гігантів, після чого фрагменти з масами від 0,1% до 10% від маси початкового тіла захоплювались на орбіту навколо планети. Через більшу середню щільність Урана і Нептуна, на відміну від дифузного Сатурна, великі осколки змогли підходити до центрів останніх планет ближче, внаслідок чого більш потужні приливні сили руйнували об’єкти з поясу Койпера разом з кам’янистим ядром, в той час як поблизу Сатурна руйнувалася лише крижана оболонка.
08.11.2016
Марсохід Curiosity виявив на горі Шарп у центрі кратера Гейла металевий метеорит округлої форми діметром 4 см, що назвали Egg Rock. Незвичайну форму він отримав в результаті входу в атмосферу Марса кілька мільйонів років тому та добре зберігся завдяки відсутності в атмосфері червоної планети кисню. Curiosity відправився в космос 26 листопада 2011 року, а його посадка на Марс відбулася 6 серпня 2012 року.
05.11.2016
За допомогою телескопа Хаббл вчені виявили найгірші погодні умови в атмосфері екзопланети HD 189733b, що в 69 світлових роках від нас в сузір’ї Лисички. Зокрема, там відбуваються наймогутніші бурі, дмуть металеві урагани зі швидкістю 2 км/с і випадає скляний дощ. Екзопланета знаходиться в 9 разів ближче до своєї зірки, ніж Меркурій до Сонця, тож температура може доходити до 3000 °C, внаслідок чого розплавляються силікати, метали й мінерали, підіймаючись в атмосферу.
05.11.2016
Міжнародний проект з пошуку потенційно небезпечних для Землі астероїдів вже налічує 15 000 таких об’єктів. Всього лише 3 роки тому було відомо про 10 000 небезпечних космічних каменів. Виявлені астероїди поблизу нашої планети є частиною значно більшої множини з 700 000 відомих астероїдів Сонячної системи.
05.11.2016
На МКС розвиваються небезпечні для життя космонавтів, які перебувають на тривалих вахтах, цвілеві гриби Aspergillus fumigatus. Про це заявили мікробіологи США. На відміну від земних умов, в яких Aspergillus fumigatus для організму людини нешкідливий, в умовах космосу імунітет космонавтів знижується, що загрожує захворюванням на аспергільоз. Отримані дані допоможуть розробити нові санітарні стандарти щодо утримання приміщень космічних станцій і кораблів майбутніх міжпланетних експедицій.
05.11.2016
Японський космічний стартап ALE у 2018 році планує запуск на навколоземну орбіту супутника, що міститиме багато невеликих метеорів, викликаючи масштабний метеорний дощ на замовлення. За задумом, метеори запускатимуться в атмосферу коли супутник пролітатиме над великими містами планети. Проведення першого офіційного метеорного феєрверку планується під час відкриття Олімпіади в Токіо у 2020 році.
05.11.2016
Глава компанії SpaceX Ілон Маск відповів на запитання користувачів сайту Reddit та розповів про перспективи повторного використання ракет Falcon 9. Він заявив що перші ступені цих ракет можуть використовуватись майже до нескінченності, так довго, як дозволяє планове технічне обслуговування і ретельний огляд. Також американський бізнесмен повідомив що компанія розробила п’яту модифікацію Falcon 9 (Block 5), оптимізовану для багаторазового використання. Виробництво таких носіїв очікується в найближчі 3 місяці.
05.11.2016
В рамках спільного проекту NASA та ентузіастів астрономії Disk Detective, в ході якого кожен може приєднатися до обробки даних з телескопа WISE, був виявлений газопиловий диск навколо зірки AWI0005x3s в сузір’ї Кіля. Ця зірка є молодим червоним карликом, проте вік системи, на думку вчених, становить 45 млн років, що робить цей газопиловий диск найстарішим з відомих. Вчені припускають що всередині диска може перебувати екзопланета.
05.11.2016
Вчені з Інституту космічних досліджень Годдарда припустили що Венера 3 млрд років тому могла бути першим населеним об’єктом в Сонячній системі. Тоді клімат на планеті був значно м’якіший і на ній могли існувати океани глибиною до 2 км, що остаточно зникли близько 700 млн років тому, але часу їх існування повинно було вистачити для появи найпростіших форм життя. Також, на думку вчених, раніше Венера знаходилася далі від Сонця, потрапляючи в зону населеності з умовами, за яких вода перебуває в рідкому стані, як на Землі. Наразі ж поверхня Венери нагрівається до 500 °C та перебуває під тиском 90 земних атмосфер, що унеможливлює існування на ній будь-яких форм життя.
05.11.2016
Представники Європейського космічного агенства офіційно повідомили про знищення апарату першої частини місії „ЕкзоМарс” Schiaparelli. Зв’язок із ним був втрачений 19 жовтня, а через два дні камера низької роздільної здатності орбітального зонду NASA Mars Reconnaissance Orbiter сфотографувала на поверхні Марса кратер від Schiaparelli діаметром 2,4 м та глибиною 1,5 м. На думку вчених, апарат врізався в поверхню червоної планети на швидкості понад 300 км/год без шансів уціліти, при цьому відбувся вибух через наявність на лендері палива. Найбільш імовірною причиною провалу московитсько-європейської місії був комп’ютерний збій під час п’ятої хвилини спуску десантного модуля Schiaparelli, коли апарат відкинув захисний щит і випустив парашути, в результаті якого двигуни малої тяги пропрацювали лише 3 секунди. Збій міг статися через некоректний збір даних з датчика модуля, відповідального за визначення відстані між апаратом і поверхнею планети. Ракета „Протон-М” з апаратом Schiaparelli була запущена 14 березня з космодрому Байконур, апарат призначався для відпрацювання технологій входу в атмосферу, спуску, посадки і проведення досліджень.
02.11.2016
Дослідники з Великобританії відкрили новий планетоїд у Сонячній системі. Об’єкт L91 знаходиться настільки далеко, що один його оберт навколо Сонця триває 20 000 років. Вчені припускають що він був викинутий у віддалену область Сонячної системи внаслідок гравітаційного впливу великої планети. Досягнувши 2000 а. о., L91 почав поступово зближуватись із Сонцем, наразі знаходячись на відстані 1430 а. о. в найдальшій точці своєї орбіти. Найближча точка орбіти цього об’єкта знаходиться на відстані 50 а. о. від Сонця, що в півтора рази більше відстані до Плутона. Оголошення про відкриття нового небесного тіла відбулося в американському місті Паседана під час астрономічної конференції EPSC-DPS. Найбільш далеким об’єктом, що обертається навколо Сонця, вважається 2014 FE72, що відходить від Сонця на відстань в 4200 а. о.
02.11.2016
Місяць ввійшов в період суперлунь, перше з яких відбулось 16 жовтня. До кінця 2016 року очікуються ще два таких явища: 14 листопада та 14 грудня. В ці дні природний супутник Землі, перебуваючи у фазі повні, знаходиться на мінімальній відстані від планети, що збільшить його видимі розміри та яскравість.
02.11.2016
Американські вчені з Університету Айдахо в Москоу після аналізу даних з міжпланетної станції Voyager 2 допустили наявність в α і β кілець Урана кількох невеликих супутників цієї планети. Ці супутники повинні сягати 2-7 км в діаметрі, вони дозволяють зберегти структуру кілець газового гіганта. Автори зазначають що розміри супутників не дозволяють розгледіти їх на знімках з апарату. Станція Voyager 2 пролетіла повз систему Урана в січні 1986 року, наблизившись на відстань 81 500 км, завдяки чому були виявлені нові кільця та зроблені зображення супутників планети.
02.11.2016
Місяць бомбардує настільки велика кількість космічних каменів, що його поверхня повністю оновлюється кожні 81 000 років. Щороку в результаті падіння на поверхню єдиного природнього супутника Землі астероїдів на ній утворюється в середньому 180 нових кратерів діаметрами від 10 м. Ці факти були виявлені вченими на чолі з Емерсоном Спейерером з Університету штату Арізона в Темпі, США після аналізу зображень з космічного апарату NASA Lunar Reconnaissance Orbiter.
02.11.2016
Американські вчені з Мічиганського університету відкрили нового кандидата в карликові планети Сонячної системи — 2014 UZ224 діаметром 420-1180 км. Він рухається в розсіяному диску по витягнутій орбіті на відстані від 38 до 180 а. о. від Сонця, здійснюючи повний оберт за 1136 років. Наразі 2014 UZ224 знаходиться на відстані близько 91 а. о. від Сонця. Вперше це небесне тіло виявили 19 серпня 2014 року, опублікували ж відкриття 11 жовтня 2016 року.
02.11.2016
Регіон Deuteronilus Mensae в північній півкулі Марса може бути підходящим місцем для першої експедиції людей, оскільки в цій області міститься велика кількість водяного льоду. Вчені висловили впевненість що саме в цьому регіоні можливо виявити інопланетне життя. Радіус визначеної науковцями області між рівнинами Утопія і Христа становить близько 100 км.
< >
Час генерації сторінки:
0,31730 с.