Архів новин

31.03.2017
Китай незабаром розпочне виведення своїх супутників на орбіту за допомогою ракет-носіїв, що запускаються з літака. Ракети подібного типу наразі розробляються Китайською академією аерокосмонавтики і аеродинаміки, запуски же планують проводити з військових повітряно-транспортних боїнгів Y-20, що мають 47 м в довжину фюзеляжу, 15 м у висоту, розмах крил 45 м, максимально корисне навантаження 66 тонн та місця для трьох членів екіпажу. Максимальна ж вага на зліт у Y-20 складає понад 200 тонн, повне завантаження дозволить пролетіти відстань у 4 500 км та піднятися у висоту на 13 км. Запуск ракет-носіїв з літаків дозволяє зекономити значні кошти на обладнанні, інфраструктурі та персоналі для обслуговування стартових майданчиків і скоротити міжпускові інтервали.
31.03.2017
Мантія Землі має температуру не менше 1410 °C, що майже на 60 °C гарячіше ніж вважалося раніше. Такий висновок зробили вчені на чолі з докторантом факультету геології і геофізики Масачусетського технологічного інституту США Емілі Сарафьян під час відтворення плавлення суміші гірських порід в абсолютно сухих умовах, що дозволило точніше відтворити вміст води у результуючих породах. Ця знахідка допоможе вченим точніше моделювати багато геодинамічних процесів, серед яких тектоніка плит.
31.03.2017
Станція MAVEN (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) зробила маневр на орбіті навколо Марса, який дозволив їй уникнути зіткнення з Фобосом. Для порятунку станції NASA відправило команду на збільшення швидкості на 0,4 м/с, що дозволило змінити траєкторію MAVEN. Станція рухається по еліптичній орбіті навколо Марса і багато разів перетинає траєкторії природних супутників планети — Фобоса і Деймоса. Проведене коригування стало першою подібною процедурою, здійсненою з моменту прибуття MAVEN до космічного тіла 21 вересня 2014 року.
31.03.2017
Американська компанія SpaceX повідомила про намір відправити двох туристів в політ навколо Місяця у 2018 році. Відомо що туристи внесли значну передоплату, але їхні імена поки не розголошуються. Для обльоту супутника нашої планети у компанії мають намір використовувати нову ракету-носій Falcon Heavy, перший старт якої запланований на літо 2017 року, а також пілотований космічний корабель Dragon. Запуск планують здійснити з того ж стартового майданчика на мисі Канаверал у Флориді, що використовувався для місій програми Apollo у 60-70-х роках минулого століття.
31.03.2017
24 лютого суборбітальний літак SpaceShipTwo VSS Unity компанії Virgin Galactic успішно виконав свій третій за рахунком політ, розпочатий з космодрому в пустелі Мохаве у штаті Каліфорнія, США на борту материнського вантажного літака WhiteKnightTwo. За штурвалами тестованого літака знаходились Дейв Маккей і Фредерік Стеркоу, колишній астронавт NASA що побував в космосі чотири рази в складі місій за програмою космічних шатлів та командував двома з них.
31.03.2017
Об’єднані Арабські Емірати планують освоювати Марс та заснувати перше людське поселення на червоній планеті до 2117 року. Про це заявив віце-президент ОАЕ шейх Мохаммед ібн Рашид Аль Мактум. Наразі в планах арабської держави запуск в космос марсіанського орбітального апарата „Надія” в 2020 році за допомогою японської ракети H-2A. „Надія” має прибути до червоної планети в 2021 році до 50-ї річниці заснування ОАЕ.
31.03.2017
23 лютого о 12:44 за київським часом вантажний корабель Dragon, що був виведений на орбіту ракетою Falcon 9, пристикувався до Міжнародної космічної станції. Спочатку стикування планувалося провести 22 лютого в період з 13:00 до 15:30 за київським часом, проте через неправильні значення в бортовому комп’ютері процес довелося перервати.
31.03.2017
На прес-конференції NASA голова наукового директорату Томас Цурбухен повідомив що у зірки TRAPPIST-1 існує система з семи землеподібних планет, на трьох з яких може існувати вода в рідкому стані та сприятливі для життя умови. Відкриття зробила команда на чолі з Мікаелем Жійонне з Інституту технологій і астрофізичних досліджень Л’єжського університету в Бельгії. Раніше в системі TRAPPIST-1, яка знаходиться на відстані 40 світлових років від Сонця, були відомі лише три екзопланети.
31.03.2017
Індійські дослідники Джайеш Пабарі та П. Дж. Бхалоді завдяки вивченню даних з космічного апарату NASA Mars Atmosphere and Volatile Evolution, виявили можливі ознаки розвитку кілець навколо Марса з пилу, що оточує планету. Згідно з аналізом вчених переважна частина цього пилу має міжпланетне походження, проте 0,6% походить з матеріалу Фобоса та Деймоса.
31.03.2017
Вчені місії Європейського космічного агенства XMM-Newton виявили пульсар, яскравість якого в тисячу разів перевищує максимально очікувану яскравість для об’єктів такого роду. Також він є найдальшим відкритим пульсаром — його світло подорожувало приблизно 50 млн років перш ніж досягти Землі.
31.03.2017
Група дослідників з NASA під керівництвом Алана Стерна звернулася до Міжнародного астрономічного союзу з пропозицією знову переглянути визначення терміну „планета” та повернути статус планети Плутону. На думку Стерна, планетою повинен вважатися будь-який об’єкт, в якому не відбувається ядерний синтез та який має достатню гравітацію для набуття сферичної форми. При цьому не розглядаються параметри орбіти та здатність розчистити околиці своєї орбіти від планетозималей в період формування Сонячної системи. Фахівці NASA вважають що останній критерій залежить від відстані планети до Сонця. Наприклад, Земля на орбіті за Нептуном не зможе очистити свою орбіту та не буде вважатися планетою.
31.03.2017
NASA витрачатиме до $ 30 млн щороку протягом п’яти найближчих років на створення і підтримку двох нових дослідницьких інститутів: Центру по використанню біоінженерії в космосі та Інституту комп’ютерного дизайну надміцних композитних матеріалів, що в перспективі можуть допомогти людству розширити свою присутність в Сонячній системі. Кожен з них отримуватиме фінансування обсягом до $ 15 млн для досліджень і розробок в сферах біотехнологій та створення нових матеріалів, серед них виробництво їжі, палива та ліків завдяки використанню мікроорганізмів та розробка надміцних і надлегких авіакосмічних матеріалів на основі технологій вуглецевих трубок.
31.03.2017
Космічний апарат NASA Juno залишається на своїй орбіті з періодом 53 доби до закінчення місії для завершення поставлених перед місією наукових цілей та уникнення ризикованого ввімкнення двигунів. Раніше планувалося що після двох орбіт з періодом 53 доби апарат повинен був перейти на нижчу орбіту з періодом 14 діб, проте два контрольних гелієвих клапана в обладнанні головного двигуна апарату не спрацювали як слід при герметизації системи в жовтні 2016 року.
31.03.2017
Італійські та американські планетологи виявили на Церері необхідні для зародження і підтримки життя аліфатичні органічні сполуки. Характерні сліди керитів і асфальтитів вдалося виявити в ході спектрального обстеження поверхні карликової планети апаратом Dawn, який перебуває на її орбіті. Велика частина цих сполук зосереджена в районі кратера Ернутет діаметром 50 км на площі близько 1000 км2. Автори звертають увагу на те що виявлені аліфатичні сполуки збереглися на Церері з моменту її утворення а не були принесені ззовні, оскільки органіка не могла б витримати високих температур під час зіткнення небесних тіл.
31.03.2017
Малу планету (6196) 1991 UO4 в поясі астероїдів між Марсом і Юпітером, що обертається навколо Сонця за 3,26 року, назвуть Бернардбоуен в честь засновника Міжнародного центру радіоастрономічних досліджень астрофізика Бернарда Боуена.
31.03.2017
Астрономи з Масачусетського технологічного інституту на чолі з Джуліеном де Вітом вперше спостерігали зірку, що пульсує у відповідь на вплив з боку власної планети. Це зірка HAT-P-2, розташована на відстані близько 400 світлових років від Землі, навколо якої по витягнутій орбіті рухається газовий гігант HAT-P-2b з масою, що перевищує масу Юпітера у вісім разів. При цьому планета може підходити до свого світила досить близько та віддалятися на відносно велику відстань, викликаючи на поверхні зірки збурення та пульсації яскравості з періодом 87 хв.
31.03.2017
Фахівці NASA планують відправити до супутника Юпітера Європи зонд для відбору проб води на її поверхні та перевірки цих проб на ознаки життя. У разі успіху вчені займуться проектом, в рамках якого інший зонд пробурить свердловину до підповерхневого океану. За задумом дослідників, перший апарат буде запущений після того як інша міжпланетна станція в рамках місії Europa Multiple Flyby, початок якої намічений на 2020-і роки, зробить обліт навколо Європи і проведе розвідку придатних для посадки місць. Вчених цікавлять тріщини, через які вода з океану під крижаною корою товщиною в 10-30 км просочується на поверхню. Завданням зонда буде буріння неглибокої виїмки в замерзлій воді, взяття зразків льоду і визначення його складу.
31.03.2017
Американські та бразильські астрономи оцінили час існування сонячного протопланетного диска. Знадобилося близько 3-4 млн років до формування з протопланетного диска найбільших газових гігантів Юпітера і Сатурна. До таких висновків вчені дійшли після аналізу чотирьох ангритів віком 4,653 млрд років з Аргентини, Бразилії, Антарктиди і Сахари, у яких виявили залишкову намагніченість. Вона могла бути створена в середовищі з індукцією магнітного поля 0,6 мікротесел, приблизно таке ж значення було в Сонячній системі віком 3-4 млн років.
31.03.2017
Проведена Рахунковою палатою США перевірка ракети Falcon 9 показала що лопаті турбіни, яка подає паливо в двигуни, надзвичайно схильні до ризику утворення тріщин. На думку фахівців, дефекти можуть потребувати редизайну силових агрегатів компанії SpaceX. Експерти аудиторського органу при Конгресі США відзначають неприпустимість тріщин при використанні Falcon 9 для пілотованих польотів. Виконуючий обов’язки голови NASA Роберт Лайтфут заявив що про ці проблеми SpaceX було відомо як мінімум з вересня 2016 року, коли стався вибух ракети Falcon 9. В SpaceX повідомили що рухові агрегати будуть модернізовані до кінця 2017 року.
31.03.2017
Британські та американські геофізики довели що до середини XXI століття на планеті станеться колапс електричних систем. Швидше за все, на 2050 рік припаде мінімум сонячної активності та скорочення обсягу геліосфери приблизно на третину, що призведе до проникнення вглиб Сонячної системи високоенергетичних заряджених частинок, які досягатимуть в тому числі і Землі. Також зниження активності світила призведе до спостереження полярних сяйв лише на вкрай високих широтах через ослаблення сонячного вітру.
< >
Час генерації сторінки:
0,31225 с.